Patientavgifter i Stockholms län
Du betalar samma patientavgifter både i den landstingsdrivna vården och den privata vården som landstinget har avtal med. Nytt för 2018 är att barn 0–17 år och patienter över 85 år slipper betala patientavgift på närakuterna.

• Besök hos läkare på vårdcentral 200 kr
• Besök hos sjuksköterska, distriktssköterska, psykolog 100 kr

Avgifter för intyg, hälsokontroller och vaccinationer ingår inte i högkostnadsskyddet för sjukvård och frikort gäller inte. Barn och ungdomar under 18 år betalar samma pris som vuxna.

För intyg gäller inte landstingets vanliga patientavgifter, utan du måste oftast betala enligt en särskild taxa. Om du gör ett öppenvårdsbesök och begär ett intyg ska du betala både för besöket och för intyget.

Om det enda syftet med besöket är att få ett intyg behöver du inte betala någon besöksavgift. Intyg är belagda med mervärdesskatt.

Läs mer om övriga patientavgifter i Stockholms Län


Avgift för uteblivet besök
Om du inte kan komma till ett planerat besök måste du berätta det senast 24 timmar före den bokade tiden. Annars får du betala en avgift för uteblivet besök (att du inte kom på ditt besök). Du betalar en avgift för uteblivet besök även om besöket hade varit avgiftsfritt, exempelvis för barn och ungdomar under 18 år.

Högkostnadsskydd
Högkostnadsskyddet betyder att du under ett år inte behöver betala mer än 1100 kronor för sjukvård. Om du inom ett år når upp till högkostnadsbeloppet får du frikort.

Föräldrar som har flera barn under 18 år i sin vård får en avgiftsbefrielse när kostnaderna för barnens patientavgifter tillsammans blir 1100 kronor.

• Högkostnadsskydd/frikort gäller inte om du behöver betala en avgift för uteblivet besök.
• Avgifterna för intyg ingår inte i högkostnadsskyddet och får därför inte föras in i högkostnadskortet.

E-frikort
I Stockholms län registreras dina avgifter elektroniskt. Du kan se ditt frikort när du loggar in på 1177.se, och hur stor summa du har kommit upp i. Du behöver inte heller ha med dig ditt frikort på dina vårdbesök eftersom vårdgivaren kan se det i sina system. Om du har uppnått summan för frikort visas det när du anmäler dig på mottagningen och du behöver inte betala för besöket.

Läs mer om högkostnadsskydd och frikort i Stockholms län.


Kontakta oss

Tel: 08-120 512 00
Mån-fre 08:00-17:00

Besöksadress

Vårbergsplan 31, 1tr
127 43 Skärholmen.

Vi ligger mitt i Vårbergs Centrum Mittemot tunnelbaneingången, 1 tr

E-tjänster